Жика паприка

Најљућа паприка на свету “Carolina ripper”, пореклом из Северне Америке, расте у пластенику Ћупричанина Живојина Жике Антића. “Carolina ripper” на скали мерења љутине има чак 2,5 милиона сковила, док домаћа љутица просечно садржи свега 30 000 сковила! Већ шест година Жика Антић у својим пластеницима у Банатској улици производи више од 56 сорти најљућих паприка на свету. Производња љутих паприка је исплатива, каже Антић. Најтраженији су љути сосови које сам прави, а осим сосова и сушених паприка, Живојин продаје и семе ових “ватрених” папричица. Он гаји и другопласирану паприку по љутини, “Trinidad moruga scorpion”, која на скали љутине има 1,2 милиона сковила. Изразито љуте паприке рађају десет пута мање од слатких паприка, каже Живојин Антић. Када сазру добију црвену, наранџасту и жуту боју. Љутину им даје капсаицин, због чега имају и лековито својство. “Жика паприка”, како га Ћупричани зову, са поносом каже да је једну сорту паприка произвео сам, укрштањем сорти “Jigsaw fatalii” i “Jolokia”. Она има 1,3 милиона сковила, а носи назив  “Serbian super hot Žika”.

На овогодишњој Цреваријади, организовано је такмичење у једењу Жикиних љутих папричица, а петоро такмичара добро се ознојило покушавајући да поједе 5 “паклених љутица”.  Окршај је окончан тако што су двојица преосталих такмичара одустали пре него што су пробали ону најљућу.

Коментари

Be the first to comment on this article

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Иди на ТОП